top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeStylus Photography

Feldolgozott vagy retusált képet kérjek?

Frissítve: 2019. febr. 23.


Gyakran látni fotósok hirdetéseinél, hogy alapretusált, feldolgozott, retusált, magazin szintű retusált képet adnak át a vendégeiknek. Itt a ragyogó alkalom, hogy tisztába tegyük a fogalmakat!

Mindehhez, kedvenc modellem, Alíz képeit fogom illusztrációként használni.

Az első és legfontosabb fogalom a nyers fotó fogalma. Ez gyakorlatilag nem más, mint egy rakás információ, ami a fényképezőgép szenzora rögzít. Ezekből az adatokból készíti el a fényképezőgép az előnézeti képet, amit a hátsó LCD képernyőn megnézünk, illetve ezekkel az adatokkal kezd el a fotós dolgozni otthon, a számítógép előtt. Persze, van aki beéri azzal, amit a fényképezőgépe a kezébe ad, de azon fotósok számára, akik nem fotóriport jellegű képeket alkotnak, a képfeldolgozás is szerves része az alkotómunkának. Mint pl. nekem.


Nyers fotó

A feldolgozás folyamata az, amikor a szenzoradatokból érkező nyers képet kidolgozzuk, feldolgozzuk. Beállítjuk a fényerőt, kontrasztot, színegyensúlyt, igazítunk az árnyékokon és a fénycsillanásokon, majd élesítjük a képet és kész is a feldolgozott kép. Sok ember számára ez is elég, pl. rendezvényfotóknál nem is nagyon kell továbbmenni.


Feldolgozott kép

A fenti kép azonban nincs még kész. Egyrészt a jobb felső sarokban belóg a világítás, másrészt volt egy művészeti elképzlés, amit meg szerettem volna valósítani, ehhez a következő lépésre volt szükség. Ez pedig a retusálás.


Kreatív retus

A retusálás során továbbalakítottam a fény és az árnyék játékán, kisebb gyűrődéseket eltüntettem a fehér drapériáról, javítottam a színvilágon, és ha élesszemű vagy, kedves olvasóm, akkor láthatod, hogy a hátteret is lecseréltem.

A nyers fotóból így készült el a végleges, kreatív retus!

És van még valami, ami már a kreatív retuson is túlmutat.

Ez pedig a 3D retus.

Ilyenkor már sokkal nagyobb dolgok történnek a háttérben. Többek között, 3D grafikai eszközökkel készítek kiegészítéseket, nem létező (vagy létező, de nehezen beszerezhető) tárgyakat alkotok, vagy vizuális effekteket hozok létre. Ezzel a technikával tudok bárkit mitológiai teremtménnyé alakítani, a környezetet teljesen lecserélni, illetve ha úgy adódik, robottá vagy marionett bábuvá változtatni.

Tehát, a nyers fotókat nem érdemes elkérni, sok esetben csalódás lehet, hiszen ez a feldolgozás előtti állapotot mutatja. A feldolgozott képek már más lapra tartoznak, hiszen sok esetben bőven elég. Leginkább családi rendezvények, esküvői vacsorák, esemenények azok, ahol nem feltétlenül van szükség retusálásra. Viszont, ha maradandó, minőségi képeket szeretnénk, esetleg gondolkozunk azon, hogy falra kitegyük a képet, akkor mindenképp kérjünk retusálást.

És lehetőleg ne merüljön ki a retus egy-egy filter használatában.


37 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page